Αξιοθέατα της περιοχής μας

Γνωρίστε τις φυσικές ομορφιές του τόπου μας και μάθετε την πλούσια ιστορία της περιοχής μα

Νησί Ιωαννίνων

Το νησάκι αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της ιστορία της πόλης των Ιωαννίνων και έχει συνδεθεί με την ιστορία και το θάνατο του Αλή Πασά. Εκεί θα βρείτε οκτώ μοναστηριακά συγκροτήματα καθώς και το Μουσείο Αλή Πασά το οποίο περιέχει τοπικές ενδυμασίες και έγγραφα της εποχής καθώς και προσωπικά αντικείμενα του Αλή Πασά και της κυρά-Φροσύνης.

Σπήλαιο Περάματος

Ένα από τα σπουδαιότερα σπήλαια του κόσμου βρίσκεται σε απόσταση τεσσάρων μόλις χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων. Ανήκει στα οριζόντια σπήλαια με μήκος διαδρομών περί το 1km. Οι διάφοροι σχηματισμοί των σταλαγμιτών και σταλακτιτών, ο πλούτος και ο συνδυασμός των χρωμάτων δημιουργούν μια αξεπέραστη φυσική ομορφιά. Tο 1940 χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο των κατοίκων κατά την διάρκεια των βομβαρδισμών από τους Ιταλούς.

Μουσείο Βρέλλη

Το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων του γλύπτη Παύλου Βρέλλη είναι από τα αξιοθέατα που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε. Τα κέρινα ομοιώματα του μουσείου, σε φυσικό μέγεθος και ενταγμένα σε μια πιστή αναπαράσταση του περιβάλλοντος της εποχής τους, ξαναζωντανεύουν μορφές της νεώτερης κυρίως ιστορίας. Τρεις οι θεματικές ενότητες του Μουσείου: η Προεπαναστατική περίοδος, τα γεγονότα του 1821 και εικόνες από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

Δωδώνη

Το θέατρο της Δωδώνης είναι από τα μεγαλύτερα και καλύτερα σωζόμενα αρχαία ελληνικά θέατρα, με χωρητικότητα περίπου 18.000 ατόμων. Αποτελούσε αναπόσπαστο τμήμα του ιερού της Δωδώνης και κατασκευάσθηκε τον 3ο π.Χ. αιώνα, στο πλαίσιο του φιλόδοξου οικοδομικού προγράμματος που πραγματοποίησε ο Πύρρος, βασιλιάς της Ηπείρου, προκειμένου να αναμορφώσει το πανελλήνιο ιερό και να του δώσει μνημειακό χαρακτήρα.

Χαράδρα Βίκου

Μαζί με τη Σαμαριά αποτελεί τον πλέον δημοφιλή, στην ελληνική επικράτεια, προσδιορισμό της έννοιας «φαράγγι». Έχει μήκος περίπου 10 χλμ. και η διάσχισή του απαιτεί περίπου επτά ώρες συναρπαστικής διαδρομής. Η διαδρομή ξεκινάει συνήθως από το Μονοδένδρι απ’ όπου μια απότομη κατάβαση οδηγεί στην κοίτη. Το μικρό ποταμάκι έχει νερό από τον Νοέμβριο εώς τον Ιούνιο. Η διάσχιση του φαραγγιού είναι, επομένως, ευκολότερη τους υπόλοιπους μήνες. Η διαδρομή εξελίσσεται μέσα σε υπέροχα πυκνά δάση ενώ κοντά στα βράχια των τοιχωμάτων φύονται πολύ σπάνια αγριολούλουδα και βότανα για τα οποία φημίζεται ο Βίκος.

Οροσειρά Τύμφης

Μοιάζοντας περισσότερο με τις Άλπεις παρά με τα άλλα ελληνικά βουνά, η οροσειρά της Τύμφης, που οι κορυφές της φτάνουν έως τα 2.497m, σχηματίζει στα βόρεια τη χαράδρα του Αώου και στα νοτιοδυτικά το επιβλητικό φαράγγι του Βίκου, με τον ποταμό Βοϊδομάτη. Στο νότο, η οροσειρά της Τύμφης καταλήγει βαθμιαία σε οροπέδια και διάφορα βαθιά φαράγγια.

Ζαγοροχώρια

Το Ζαγόρι είναι μια ορεινή περιοχή στην καρδιά της Ηπείρου. Η ονομασία Ζαγόρι έχει σλάβικη προέλευση και σημαίνει «ο τόπος πίσω από το βουνό», και συγκεκριμένα πίσω από το βουνό Μιτσικέλι των Ιωαννίνων που αποτελεί και το φυσικό όριο του Ζαγορίου προς τον νότο. Η περιοχή αποτελείται από 47 παραδοσιακά χωριά. Το υψόμετρο της περιοχής κυμαίνεται από 500 ως 2.500 μ. που είναι και η ψηλότερη κορυφή της οροσειράς Τύμφη, η Γκαμήλα.

Μέτσοβο

Όμορφη και γραφική κωμόπολη, με πολύ τουρισμό, αυθεντική παραδοσιακή αρχιτεκτονική η οποία συνδυάζει ξύλο και πέτρα, καλό φαγητό και ανεπτυγμένες υποδομές. Αποτελεί τόπο καταγωγής ορισμένων από τους σημαντικότερους Εθνικούς Ευεργέτες ως εκ τούτου φημίζεται και για την μεγάλη του πνευματική ανάπτυξη.

Τζουμέρκα

Πρόκειται για έναν επίγειο παράδεισο που τα συνδυάζει όλα και προσφέρει μοναδικές εμπειρίες σε κάθε επισκέπτη. Τα Τζουμέρκα είναι ένα σύνολο πανέμορφων παραδοσιακών οικισμών περιτριγυρισμένων από χαράδρες, φαράγγια και απόκρημνα βουνά. Το σύνθετο ορεινό ανάγλυφο και τα πεντακάθαρα ποτάμια μαγεύουν τον επισκέπτη.

el